From Backstage to Frontstage

Een nieuw muzikaal project georganiseerd door Jongerenwerk R-newt, Openbare Bibliotheek Reeshof, Heyhoef-Backstage, Reeshof College en Beatrix College. Gezamenlijk zetten zij een traject op om jonge talenten in de wijk voor het eerst een podium te bieden. Dit samenwerkingsverband wil literaire kunst, jongerencultuur en muzikaliteit met elkaar verweven in een reeks van initiërende activiteiten tot een plenaire eindpresentatie voor de gehele wijk. Vooral de betrokkenheid en samenwerking tussen jongeren en volwassenen is hierin bijzonder uitdagend te noemen.

Het programma bestaat uit een viertal fases:

  1. Kick-off  tijdens het buurtfestival Breukelentuinfestival op 20 september 2015. 
  2. Workshops verzorgd door professionele singer songwriters, muzikanten en docenten uit de wijk/stad Tilburg (van oktober 2015 tot februari 2016).
  3. Finale presentatie avond in wijkcentrum Heyhoef op zaterdag 27 februari 2016.  
  4. Optreden voor de winnaars als supporting act bij Heyhoef Backstage op zaterdag 19 maart 2016 bij voorstelling door Nico Dijkshoorn en zijn band.

Deze onderdelen zijn een variatie en aanvulling op het bestaande aanbod door Heyhoef Backstage, maar hierbij is de werkelijke participatie door wijkbewoners van doorslaggevende betekenis. Door de speelse, vernieuwende en uitdagende vorm worden jongeren uitgedaagd zelf teksten en muziek te schrijven en deze vervolgens ook in een steeds spannendere ambiance tot uiting gebracht. De kennismaking, begeleiding en ondersteuning door lokaal bekende artiesten is een extra leerzaam element in deze opzet. Er ontstaan spontane contacten tussen jong en oud en men leert wederzijds van elkaars talenten en inspiratiebronnen. Doordat de workshops in subgroepen maar ook gezamenlijk gevolgd worden vind er ook onderlinge inspiratie plaats. Dit alles aangestuurd en gecoached door professionals.

De Tilburgse singer songwriter en drumster Janneke van Heeswijk zal dinsdag 2 februari een workshop verzorgen en op dinsdagavond 23 februari zal de bekende Hip-Hop zangeres Hind Hakki met de deelnemers de finishing touch leggen ter voorbereiding van de finale avond op zaterdag 27 februari in wijkcentrum de Heyhoef.